the garret

What’s top of mind at KSQ

Canyon Creek Heights

by

The Project

Canyon Creek at UT Dallas opened on campus in the fall of 2017, and offers contemporary, apartment-style housing and a fresh new gateway to this growing campus.

The 800-bed development provides a diverse range of housing options for upper division students.  One building consists primarily of well-appointed, two-person apartments, each with private bedrooms and bathrooms.  The other holds mostly four-bed units, with different layouts that contain two shared bedrooms, as well as four individual rooms.  Both buildings combine “off-campus style” with vital “on-campus support,” including full furnishings, ample community space on each level and resident staff members.  On-campus convenience provides parking for 150 residents, ample bicycle storage, outdoor gathering spaces, and close proximity to classes and athletic fields.

The Details

Project Type: New Construction
Project Size: 333,885 SF of Residential Space | 800 Beds
Completed: 2017
Client: University of Texas at Dallas
Services: Planning, Programming, Architecture and Interior Design

more

Student Union Renovation

by

The Project

Creating a unified connection among diverse student spaces that each required their own identity was the challenge in the interior renovation of the University of Texas at Dallas Student Union. Various student media spaces (including newspaper, radio and television) are connected through a central corridor, which also connects to a quiet non-denominational Reflection Room as well as meeting and training rooms in this 11,1000 SF space.

The interior concept centers on the idea of words and sounds traveling through space–culminating at a central organizing “epicenter,” complete with a concentric circle ceiling treatment to convey the reverberation of sound. Modern shades of green and orange punch up the corridor connecting the various media spaces along with graphics that also convey a city street vibe.

An angled hall leading to the Reflection Room gives a forced perspective, and is lined with a custom wall covering printed with words representing the joys and stresses of student life. Words become darker and denser as one walks off the central corridor, and become lighter and fade away as one approached the Reflection Room to convey the release of daily stresses and demands.

The Details

Project Type: Interior Renovation
Project Size: 11,100 SF
Completed: 2011
Client: University of Texas at Dallas
Services: Planning, Programming and Interior Design
Awards: Outstanding Design – Educational Interiors Showcase, 2012, American School & University 

more