the garret

What’s top of mind at KSQ

North Dining Hall

by

The Project

A light-filled hub for student community is the hallmark of a new 26,000 SF dining hall at Oklahoma State University located on Hall of Fame Drive. Featuring six “mini restaurant” venues plus a movable demonstration venue where the chef can host cooking classes, the facility serves a variety of menu options for the modern millennial palate, including a meat carvery, noodle bar, Mediterranean, 24/7 breakfast, regional and allergen-free, which is completely enclosed in glass with a serving window to ensure students with food allergy needs are accommodated. The building also features a large production kitchen with state-of-the-art kitchen equipment as well as a bakery prep area for the 24/7 breakfast venue. The open concept dining hall features 17’ open structure ceilings and accommodates more than 500 in variety of seating arrangements such as banquettes, bar-height tables and community tables made from retro-style prep tables repurposed from other kitchens across campus. A key design feature is the two double-volume, glass encased “lanterns” on the north and southeast corners of the building where students can hang out and enjoy views of the nearby football stadium. The center volume of the facility is on an axis with the quad between new residence halls, terminating in a glass “box” directing students to the renovated c-store. Office support spaces for the chef, accounting and other admin functions are also housed in the building.

The Details

Project Type: New Collegiate Dining Hall
Project Size:  26,000 SF / 502 Seats
Completed: 2016
Client: Oklahoma State University
Services: Planning, Programming, Architecture and Interior Design

more

Downtown Student Housing

by

The Project

Oklahoma State University Institute of Technology (OSUIT) is known for world-class teaching facilities, a nearly 100% career placement rate and their partnerships with industry. In an effort to improve its campus community–while also supporting the downtown area and the OkmulgeeRising movement–OSUIT purchased two connecting buildings on the northeast corner of Grand Avenue and Fifth Street in historic downtown Okmulgee, Oklahoma. The buildings, the former Grand Old Post Office and the Barksdale Bell Block Building, was transformed by KSQ Design into loft style apartments and flats and offered as an off-campus living option to OSUIT students whom are 21 and older.

Keeping historic features intact while creating modern spaces for today’s student lifestyles was key to the project’s success. Exposed brick throughout the project, repurposed sliding doors and skylights as well as keeping the antique mailboxes for students were design features that let the building’s history remain. Murals inside and out depict life in the area and underscore the building’s former life as a post office. The main level features high ceilings in the 11 loft-style apartments with two bedrooms upstairs and a bathroom, kitchen and living room downstairs. Downstairs also offers seven flat-style apartments. The design also includes light wells cutting into the building to provide natural light for the units and individual bedrooms, an outdoor patio area, a lobby with nooks, community kitchen and laundry, a lounge and an office and living suite for an on-site manager. The second floor features 18-flat-style apartment homes with living rooms, two bedrooms, a bathroom and one unit that has four bedrooms. The building supports up to 76 student beds total.

The Details

Project Type: Historic Renovation
Project Size: 35,507 SF of Residential Space | 76 Beds
Completed: 2017
Client: Oklahoma State University Institute of Technology
Services: Planning, Programming, Architecture and Interior Design

more

University Commons

by

The Project

University Commons consists of three residence halls with modified Georgian exteriors and interiors reflective of the natural elements on the Oklahoma State University campus and the surrounding Stillwater, OK, landscape. Together the buildings enable OSU to house 964 residents in a modified traditional layout while improving student life for the entire community.

Rooms are primarily double rooms with a community bath, and each residence hall features a two-story main lobby and lounge with fireplace, community kitchen and community laundry to promote student interaction. The design team incorporated features to create interaction between students and social opportunities but also address students need for spaces to have private conversations and study sessions. Each floor of the residence halls has private nooks, pods and window benches offering additional living space and privacy.

Additional features and amenities include water bottle filling stations, wireless and Ethernet connections, front desk and mail operation areas, and cable TV in each room. A grand pedestrian quad provides students with outdoor space for socializing and recreation.

The Details

Project Type: New Construction
Project Size:  236,400 SF
Completed: 2015
Client: Oklahoma State University
Services: Planning, Programming, Architecture and Interior Design
Awards: Excellence in Construction–Institutional Project Over $25 M / Associated Builders & Contractors of Oklahoma

“I have heard a number of students who rave about the Commons, both residents and non-residents. Congratulations to those who designed and built it.” – Mitch Kilcrease, Assistant Vice President; Director, OSU Student Union

more