The Project

University Commons consists of three residence halls with modified Georgian exteriors and interiors reflective of the natural elements on the Oklahoma State University campus and the surrounding Stillwater, OK, landscape. Together the buildings enable OSU to house 964 residents in a modified traditional layout while improving student life for the entire community.

Rooms are primarily double rooms with a community bath, and each residence hall features a two-story main lobby and lounge with fireplace, community kitchen and community laundry to promote student interaction. The design team incorporated features to create interaction between students and social opportunities but also address students need for spaces to have private conversations and study sessions. Each floor of the residence halls has private nooks, pods and window benches offering additional living space and privacy.

Additional features and amenities include water bottle filling stations, wireless and Ethernet connections, front desk and mail operation areas, and cable TV in each room. A grand pedestrian quad provides students with outdoor space for socializing and recreation.

The Details

Project Type: New Construction
Project Size:  236,400 SF
Completed: 2015
Client: Oklahoma State University
Services: Planning, Programming, Architecture and Interior Design
Awards: Excellence in Construction–Institutional Project Over $25 M / Associated Builders & Contractors of Oklahoma

“I have heard a number of students who rave about the Commons, both residents and non-residents. Congratulations to those who designed and built it.” – Mitch Kilcrease, Assistant Vice President; Director, OSU Student Union

Share on Facebook1Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Tumblr0

Related Articles

“The newest campus housing option at Oklahoma State University is a blend of old school and modern that was designed to strike the perfect balance between privacy and community,” the article begins.